ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ.


Συνήθεια που έγινε λατρεία...μαγκιά... απόλαυση...διαφυγή από τους καημούς της καρδιάς και τα βάσανα...άραγε τι απ αυτά είναι για τον καθένα το τσιγάρο...το οποίο για πολλούς αποτελεί απαραίτητο αξεσουάρ στην καθημερινότητα του...

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με απόφαση που πήρε το 1988 καθιέρωσε την 31 Μαΐου κάθε χρόνου ως παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος , για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.


Το κάπνισμα θεωρείται απόλαυση..πολλοί το έχουν ταυτίσει και το έχουν συνδυάσει με τον καφέ τους , το φαγητό τους, το ποτό τους στην βραδινή τους έξοδο.Έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και στηρίζει τη παγκόσμια οικονομία...το κάπνισμα όμως είναι επιβλαβές και οι επιδράσεις του στην υγεία πολλές φορές είναι καταστροφικές.


ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
-ΕΜΦΥΣΗΜΑ
Το εμφύσημα καταστρέφει αργά τους πνεύμονες κάνοντας την αναπνοή τόσο δύσκολη που ακόμη κι ένας απλός περίπατος είναι αδύνατος. Παρ' όλο που η ζημιά που έχει ήδη γίνει δεν επανέρχεται, μπορείς να αποτρέψεις παραπέρα ζημιά διακόπτοντας το κάπνισμα.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ
Ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλείται από τη πίσσα και τη νικοτίνη στο καπνό του τσιγάρου. Το κάπνισμα επίσης προκαλεί καρκίνους στα χείλη, τη στοματική κοιλότητα, το λαιμό, το λάρυγγα και την κύστη και είναι πάντα παράγων κινδύνου για καρκίνους στο πάγκρεας, το στομάχι, τη μήτρα και τα νεφρά.


-ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Οι καρδιοαγγειακές ασθένειες προκαλούνται από τη νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα στα τσιγάρα.


-ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Πολλές γυναίκες που καπνίζουν είναι λιγότερο γόνιμες από τις μη καπνίστριες. Τους παίρνει περισσότερο καιρό για να συλλάβουν και είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν αποβολή.


-ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ
Οι άντρες που καπνίζουν πιθανόν να υποφέρουν από ανικανότητα, η οποία οφείλεται σε ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία στο πέος.

-ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΜΟΝΗΣ
Το κάπνισμα μειώνει το σύνολο της ορμόνης των οιστρογόνων στο σώμα.


-ΠΑΙΔΙΑ
Τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν είναι πολύ πιθανό να πάθουν πνευμονία και βρογχίτιδα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους από τα παιδιά των μη καπνιστών γονέων. Επίσης είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν από πολύ συχνές και σοβαρές κρίσεις άσθματος. Και τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πολύ πιθανό να δοκιμάζουν το τσιγάρο ή να γίνουν καπνιστές αν ένας ή και οι δύο γονείς καπνίζουν.


-ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Παθητικό κάπνισμα ονομάζεται η εισπνοή καπνού που προέρχεται από τα τσιγάρα άλλων ανθρώπων. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή άλλες ζημιές στους πνεύμονες και καρδιακές παθήσεις. Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στους περισσότερους κλειστούς δημόσιους χώρους και γραφεία.


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το κάπνισμα σκοτώνει έως και τους μισούς χρήστες του.
Το κάπνισμα σκοτώνει περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εκ των οποίων πάνω από 5 εκατομμύρια από την άμεση χρήση του καπνού και πάνω από 600 000 οι μη καπνιστές που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Εάν δεν ληφθεί επείγουσα δράση, ο ετήσιος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να αυξηθεί σε περισσότερο από οκτώ εκατομμύρια μέχρι το 2030.


Σχεδόν το 80% του ενός δισεκατομμυρίου του κόσμου καπνιστές ζουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
Η κατανάλωση των προϊόντων καπνού αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και μειώνεται σε ορισμένες υψηλού εισοδήματος και άνω μεσαίου εισοδήματος χώρες.


Πάνω από το 40% των παιδιών έχουν τουλάχιστον ένα γονέα καπνίσματος.


Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί περισσότερους από 600 000 πρόωρους θανάτους ετησίως.


Κάτω από 11% του πληθυσμού του κόσμου προστατεύονται από ολοκληρωμένη εθνική νόμους απαγόρευσης του καπνίσματος.
Ο αριθμός των ατόμων που προστατεύονται από το παθητικό κάπνισμα υπερδιπλασιάστηκαν σε 739 εκατ. ευρώ το 2010 από 354 εκατ. το 2008.


Οι φόροι αποθαρρύνουν τη χρήση καπνού
Φόροι καπνού είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η χρήση του καπνού, ιδίως μεταξύ των νέων και των φτωχών. Μια αύξηση των φόρων που αυξάνει τις τιμές του καπνού κατά 10% μειώνει την κατανάλωση καπνού κατά περίπου 4% στις χώρες υψηλού εισοδήματος χώρες και έως και 8% στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.


Μόνο 27 χώρες, που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν φόροι στον καπνό μεγαλύτερη από το 75% της λιανικής τιμής.


Έσοδα από τη φορολογία καπνού είναι κατά μέσο όρο 154 φορές υψηλότερη από ό, τι οι δαπάνες για τον έλεγχο του καπνού, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα.
πηγη απο την σελιδα του παγκοσμιου οργανισμου υγειας...


ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Στην Αμερική πολύ πριν ανακαλυφθεί από τον Κολόμβο οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν τον καπνό και πίστευαν ότι έχει σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες. Τον κάπνιζαν ή τον μασούσαν και έπαιζε σημαντικό ρόλο στις διάφορες τελετουργίες.

Η εισαγωγή του στην Ευρώπη έγινε το 1556 όταν έφτασε στη Γαλλία και στη συνέχεια στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Οι ιδιότητές του έγιναν γνωστές χάρη στον Γάλλο πρεσβευτή στην Πορτογαλία Ζαν Νικό, (Jean Nicot) στον οποίον οφείλεται και η επιστημονική του ονομασία, Νικοτιανή ο ταμπάκος (Nicotiana tabacum), επίσης γνωστό ως Νικοτιανή η κοινή (αποδιδόμενο στα ελληνικά ως "Νικοτιανή"). Από εκεί με τους Πορτογάλους και Ισπανούς θαλασσοπόρους μεταφέρθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ο καπνός έφτασε στις αρχές του 17ου αιώνα και καλλιεργήθηκε πρώτα στην Ξάνθη και αργότερα στη Μακεδονια.
Το πέρασμα από το κάπνισμα ακατέργαστου καπνού στο τσιγάρο έγινε μόλις τον 20ο αιώνα, όταν με την πρόοδο της μηχανικής έγινε δυνατό να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες. Τότε δημιουργήθηκαν και οι πρώτες καπνοβιομηχανίες, που σημείωσαν μεγάλη άνοδο στην παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν κάτω από το στρες της μάχης, οι στρατιώτες κάπνιζαν όλο και πιο πολύ, με συνέπεια να εθιστούν στη νικοτίνη.

Μετά τον πόλεμο και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '20 το τσιγάρο πέρασε στο χώρο της διαφήμισης κι έγινε το σύμβολο μιας λαμπρής ανέμελης ζωής. Αυτή η εικόνα συνεχίστηκε ως τη δεκαετία του '60, όταν η ιατρική κοινότητα και οι κυβερνήσεις, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, άρχισαν να συνειδητοποιούν τις βλαβερές συνέπειες του καπνού και να επιβάλουν σταδιακά απαγορεύσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία.


πηγή:seleo



Πηγή ➤

Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου