Στα επόμενα 10 χρόνια στην Κεφαλονιά θα έχουμε σεισμό 7 Ρίχτερ - Β. Παπαζάχος...



Τι είπαν οι ειδικοί στην Ετήσια Ομιλία της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας

Κ. Μακρόπουλος: Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ μπορεί και να μην ήταν ο κύριος - Δεν αποκλείουμε τίποτα-Το 1953 είχαμε στην αρχή έναν των 6,4 και μετά ήρθε εκείνος των 7,2 Ρίχτερ

Την ώρα που η Κεφαλονιά μετρά ακόμη τις πληγές της από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ και η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, δηλώσεις επιστημόνων έρχονται να εντείνουν τους φόβους των κατοίκων για μία μεγαλύτερη σεισμική δόνηση από εκείνη της Κυριακής.

Ο καθηγητής, κ. Βασίλης Παπαζάχος, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην Ετήσια Ομιλία της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας με θέμα: «Η Πρόγνωση των Σεισμών», είπε πως «με βάση το μεσοπρόθεσμο μοντέλο πρόγνωσης σεισμών που χρησιμοποιούμε μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα υπάρξει σεισμός την περιοχή του Ιονίου στην Κεφαλονιά, ο οποίος θα είναι 7 Ρίχτερ».

Και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), κ. Κώστας Μακρόπουλος, σε δηλώσεις του στην συγκεκριμένη ημερίδα, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Παπαζάχο, τόνισε ότι «δε μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός να έχουμε και μεγαλύτερο σεισμό στην Κεφαλονιά, γιατί το 1953 είχαμε στην αρχή έναν των 6,4 και μετά ήρθε εκείνος των 7,2 Ρίχτερ».

Έτσι, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει οι κρίσιμες ώρες των 72 ωρών, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Κυριακή την Κεφαλονιά, δεν αποκλείεται να μην είναι ο κύριος.

Σημειώνεται πως το 1953 ο πρώτος σεισμός έγινε την Κυριακή, 9 Αυγούστου, με μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και με επίκεντρο τον Σταυρό της Ιθάκης. Στις 11 Αυγούστου ένας ακόμη πιο δυνατός σεισμός συντάραξε τους Κεφαλονίτες. Ήταν 6,8 Ρίχτερ και τον διαδέχτηκαν δέκα μετασεισμοί την ίδια μέρα, οι μεγαλύτεροι των οποίων είχαν μέγεθος 5,3 και 5,1.

Την Τετάρτη, 12 Αυγούστου του 1953, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ θα αποτελέσει το προμήνυμα για την καταστροφή που επρόκειτο να ακολουθήσει.  Ο επόμενος σεισμός που έγινε την ίδια μέρα ήταν 7,2 Ρίχτερ και ισοπέδωσε τα πάντα στο νησί, αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και μνήμες που ακόμη παραμένουν νωπές.
 
Πηγή ➤ protothema

Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια :



  1. ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΕΙΣΜΩΝ
    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ
    Από Παρ Δεκ 20, 2013 10:01 am είχε αναρτηθεί η παρακάτω πρόγνωση η οποία έγινε σύμφωνα με τη θεωρία ΤΣΙΑΠΑ.
    Αναμενόμενη σεισμική δραστηριότητα: 23 Ιανουαρίου 2014
    από spiros » Δεκέμβριος 20th, 2013, 10:01 am www.tsiapas.gr
    Με αφετηρία σεισμό που εκδηλώθηκε:

    2013-12-01 03:19:37.0 41.66 N 126.94 W 10 5.5 OFF COAST OF NORTHERN CALIFORNIA
    http://static3.emsc.eu/Images/EVID/34/3 ... gional.jpg

    αναμένεται σεισμός ανάλογου μεγέθους ή σμήνος μικρότερου μεγέθους στην Ελλάδα,γύρω στις 23 Ιανουαρίου 2014.
    Η πρόγνωση ακυρώνεται, ως προς το μέγεθος τουλάχιστον, αν γύρω στις 19 Ιανουαρίου 2014 εκδηλωθεί ισχυρή σεισμική ή ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ιταλία.
    Στον αναμενόμενο χρόνο, ένδειξη διέλευσης.
    2014-01-20 07:55:57.0 41.36 N 14.45 E 3.8 SOUTHERN ITALY
    2014-01-20 07:21:16.0 41.37 N 14.47 E 2.8 SOUTHERN ITALY
    2014-01-20 07:12:40.0 41.36 N 14.45 E 4.4 SOUTHERN ITALY

    Ημερομηνία: 26-01-2014
    Τοπική ώρα: 15:55
    5 χλμ Βόρεια - Βορειοδυτικά του Αργοστολίου
    ML: 5.9 R
    Βάθος: 10 χλμ

    Ο σεισμός έγινε σύμφωνα με την πρόγνωση στον αναμενόμενο χώρο και χρόνο, το μέγεθος ήταν κατά 0,4R μεγαλύτερο διότι όπως στη θεωρία περιγρά-φεται αυτό εξαρτάται όχι μόνο από την ποσότητα των σεισμικών συστατικών που κινούνται από Δυσμάς προς Ανατολάς αλλά και από τη γωνία των προεξο-χών (ΣΧ.4α-4β). Στην παραπάνω περίπτωση, σεισμός Κεφαλλονιάς, έγινε σε τέτοιου είδους προεξοχή, η οποία έχει τέτοια μορφή όχι μόνο στη Κεφαλλονιά αλλά σε όλο το Ελληνικό τόξο που αρχίζει από εκεί και καταλήγει ΝΑ των Δωδεκανήσων.

    Τον σεισμό της Κεφαλλονιάς τον είχε προβλέψει όπως δηλώνει και ο κ. Τσελέντης.

    Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός
    Πηγή: patrastimes.gr

    Την εκτίμηση πως ο σεισμός των 6 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά, ήταν ο κύριος σεισμός διατύπωσε o καθηγητής σεισμολογία τους Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο patrastimes.

    Ο κ. Τσελέντης αποκάλυψε ότι ο σταθμός της ομάδας ΒΑΝ στον Πύργο είχε λάβει σήματα για μεγάλο σεισμό στην περιοχή εδώ και δυο μήνες τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ευτυχώς που έγινε και ήταν 6 Ρίχτερ». Ο καθηγητής σεισμολογίας πρόσθεσε ότι «είναι ευτύχημα που είναι καλά δομημένο το νησί, αλλιώς θα είχαμε τραγωδία».

    Οι ζημιές τόνισε ο κ. Τσελέντης είναι ιδιαίτερα μεγάλες ενώ επί τόπου σπεύδει με ελικόπτερο για την ομάδα ΒΑΝ ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας.

    Όμως ο κ. Τσελέντης δεν είχε ανακοινώσει πρόγνωση πριν την εκδήλωσή του συγκεκριμένου σεισμού Αυτό είναι εγκληματικό κατά του λαού, από τους φόρους του οποίου αμείβεται ποικιλόμορφα και πλουσιοπάροχα, διότι όπως ισχυρίζεται αν και γνώριζε με ακρίβεια τον χώρο αλλά και ότι το μέγεθος θα ήταν πολύ ισχυρό, άφησε έκθετους τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς σε κίνδυνο για τη ζωή τους αλλά και σε μεγάλη καταπόνηση της ψυχολογία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή