Τι σημαίνει η επιστροφή στη δραχμή-Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε...

 
elas-lyste_blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Η Ελλάδα, προπαντός οικονομικά, παραγωγικά και εξαγωγικά, είναι εξαρτώμενη από τους εταίρους της και γι΄ αυτό έχει να φοβηθεί συναλλαγματικές διακυμάνσεις, υποτιμήσεις, απουσία πρώτων υλών ή βασικών αγαθών», σχολιάζει στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με μακρά πείρα στα οικονομικά τεκταινόμενα, απαντώντας στο τι σημαίνει υπό τις παρούσες συνθήκες το Grexit. Πιο συγκεκριμένα:

Επάρκεια αγαθών πρώτης ανάγκης

«Η Ελλάδα ήταν κάποτε γεωργική χωρά, αλλά τώρα εισάγει από πατάτες έως γάλα», αναφέρει οικονομολόγος, παραδεχόμενος ότι η δομή αλλάζει, αλλά όχι «αυτόματα». Και το μεσοδιάστημα θα είναι άδηλο. Η επάρκεια της οικονομίας σε διατροφικά είδη αγγίζει, σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών της ΠΑΣΕΓΕΣ, το 70% σήμερα. Αλλά αυτό ισχύει για όσο η εγχώρια παραγωγή μπορεί να εφοδιάζεται με αγροτικά μηχανήματα, ανταλλακτικά ή πετρέλαιο, και μάλιστα σε τιμές που μπορεί να αντέξει. Με μια επιστροφή σε ένα υποτιμημένο και αμφισβητούμενης αξίας νόμισμα, η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών κατά 70% εξαφανίζεται...

Δημόσιο χρέος

Αν το «κούρεμα» του χρέους γίνει μονομερώς, δηλαδή με αποκλειστική πρωτοβουλία της Ελλάδας, θα επέλθει ο πλήρης αποκλεισμός τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα (π.χ., επιχειρήσεις, τράπεζες κ.λπ.) από τις διεθνείς αγορές και την ΕΚΤ. Η εμφάνιση ελλειμμάτων στον Προϋπολογισμό θα έκανε και πάλι αναγκαίο τον ξένο δανεισμό. Ο δανεισμός αυτός θα γινόταν πιθανότατα με «απαγορευτικά» υψηλά επιτόκια. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με την αποτίμηση των εξωτερικών δανείων σε σχετικά ακριβό ξένο νόμισμα (π.χ., δολάριο, ευρώ), θα οδηγούσε και πάλι σε αύξηση του δημόσιου χρέους. Ακόμα και η προοπτική της υποτίμησης του νέου εθνικού νομίσματος, με δεδομένο ότι το χρέος αποπληρώνεται κυρίως σε ξένο νόμισμα, θα έκανε ακόμα χειρότερη την κατάσταση του ελληνικού χρέους. Θα αυξάνε, δηλαδή, και αυτή, με τη σειρά της, το ύψος του, βάζοντας καινούργια «θηλιά» στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας.

Επιχειρηματικό περιβάλλον

Οι καταθέσεις δεν επιστρέφουν περιμένοντας να λήξουν οι κάθε είδους φημολογίες και να «δουν» την οικονομία να ανακάμπτει. Κάποιοι λένε ότι οι αγορές προεξοφλούν κινήσεις και, αν δουν ότι υπάρχει πλέον προοπτική, «προσαρμόζονται». Ωστόσο, κυριαρχεί η άποψη ότι, επειδή η πλειονότητα των μεγάλων επιχειρήσεων είναι θυγατρικές ξένων εταιρικών κολοσσών, ο αποκλεισμός της οικονομίας από τις διεθνείς αγορές θα απέκλειε τις εγχώριες επιχειρήσεις από τη μοναδική «ανάσα» ρευστότητας και, έτσι, επιβίωσης, δηλαδή τις ξένες αγορές κεφαλαίων. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2009-2012 πάνω από 10 δισ. ευρώ εισέρρευσαν από το εξωτερικό υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης ελληνικών θυγατρικών ξένων εταιρειών, σώζοντας ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγικής βάσης.

Διεθνές εμπόριο

Το βασικότερο «ατού» μιας εξόδου θα ήταν η δυνατότητα μέσω υποτιμήσεων να γίνουν ανταγωνιστικότερα τα ελληνικά προϊόντα στις ξένες αγορές. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο -αναφέρουν οι ειδικοί- ότι η υποτίμηση θα ωφελήσει: Οι πρώτες όλες θα γίνουν πιο ακριβές, η τυποποίηση προϊόντων το ίδιο, αλλά και η «ρευστότητα» των επιχειρηματιών για να εξάγουν και να συναλλάσσονται σε ξένα νομίσματα θα είναι άδηλη, με δεδομένο (τουλάχιστον στην αρχή) τον περιορισμό κεφαλαίων και την κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης του νομίσματος.

Προϋπολογισμός

Μπορεί το «κούρεμα» ή η διαγραφή του ελληνικού δημόσιου χρέους να απαλλάξει σχεδόν πλήρως τον κρατικό Προϋπολογισμό από τα βάρη της αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων, όπως λένε οι υπέρμαχοι του Grexit, αλλά, σύμφωνα με τους πολεμίους του Grexit, η απώλεια των φορολογικών εσόδων από την κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας που θα έφερνε ο αποκλεισμός από τις διεθνείς αγορές θα αντισταθμίσει και με το παραπάνω το κέρδος από τα τοκοχρεολύσια που δεν θα πληρώνονται. Έτσι, και πάλι θα αρχίσουν να εμφανίζονται ελλείμματα στον Προϋπολογισμό, του οποίου το πρωτογενές έλλειμμα μηδενίστηκε φέτος. Τα ελλείμματα θα αντιμετωπίζονταν πιθανότατα με περικοπές δαπανών.

Ανάκαμψη

Ο αυστηρός περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων θα πάγωνε κάθε επενδυτική δαπάνη και θα οδηγούσε σε ανάγκη για άμεση περικοπή δαπανών, ή αύξηση φόρων, ή κατάσχεση μέρους των καταθέσεων. Σε περίπτωση μονομερούς διαγραφής χρέους, είναι άδηλο αν θα παγώσουν ή θα ζητηθεί και ανάκτηση των επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ ή αν θα υπάρξουν άλλα αντίποινα, όπως κατάσχεση ελληνικού χρυσού, ελληνικής δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας στο εξωτερικό ή έκδοση τουριστικών οδηγιών. Όλα αυτά θα οδηγούσαν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση στην ελληνική οικονομία.

Πηγή ➤ olathessaloniki

Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου