Τέλος η βενζίνη για τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ.

elas-lyste.blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι αστυνομικές υπηρεσίες των νησιών του Αιγαίου, καθώς μέρα με τη μέρα στερεύουν τα καύσιμα και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να «σηκώσουν» χειρόφρενο τα περιπολικά.

Η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας έχει αφήσει χωρίς κονδύλια την ΕΛ.ΑΣ., με αποτέλεσμα τα χρέη προς τους βενζινοπώλες να έχουν συσσωρευθεί «επικίνδυνα».

Την ίδια στιγμή, μεγάλα είναι τα προβλήματα και στο Λιμενικό Σώμα, του οποίου τα οχήματα πραγματοποιούν κατά τους θερινούς μήνες τριπλάσιες περιπολίες, ενώ αυξάνονται κατακόρυφα και οι ανάγκες επιβολής μέτρων.

Μάλιστα είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα ανεφοδιασμού των περιπολικών του Λιμενικού, ώστε σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» οι λιμενικοί αναγκάζονται να ταξιδεύουν με τα οχήματά τους μέχρι την Αθήνα για να φουλάρουν.

Οπως αναφέρουν λιμενικοί που υπηρετούν στις Κυκλάδες, έχει καταντήσει ρουτίνα το ταξίδι στον Πειραιά για να γεμίσουν με καύσιμα τα περιπολικά.

«Εκδίδουμε φύλλα πορείας για εμάς και τα οχήματα με προορισμό τον Πειραιά. Το Λιμενικό έχει ατέλεια στα μεταφορικά και δεν εκδίδουμε εισιτήρια, οπότε αναγκαζόμαστε να κάνουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα το ταξίδι για να φουλάρουμε.

Στη Σαντορίνη, όπου υπηρετώ, κάθε 4 με 6 ημέρες βγάζουμε φύλλο πορείας για τα οχήματα και παίρνουμε το καράβι για τον Πειραιά. Κάνουμε εννιά ώρες ταξίδι για να έχουμε βενζίνη στα αμάξια και να μπορούμε να περιπολούμε» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» αξιωματικός του Λιμενικού.

Στην ΕΛ.ΑΣ. είναι έκδηλη η ανησυχία των υπηρετούντων στα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων, καθώς ο φόβος να μείνουν άδεια τα ρεζερβουάρ των αστυνομικών οχημάτων, και μάλιστα εν μέσω της θερινής περιόδου, είναι παραπάνω από υπαρκτός.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων και μέλος του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ Β. Κεφάλας επιβεβαίωσε το πρόβλημα στη Σαντορίνη.

Η Αστυνομία έχει συνάψει συμβάσεις με πρατηριούχους σε κάθε νησί για να καλύψει τις ανάγκες της σε καύσιμα. Ομως, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των πρατηρίων είναι απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο και οι... αντοχές τους στην πίστωση έχουν εξαντληθεί.

Διακοπή... πίστωσης
Ο πρώτος πρατηριούχος που αντέδρασε ήταν στη Σαντορίνη, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. του όφειλε καύσιμα 8-9 μηνών που αντιστοιχούσαν σε περίπου 13.000 ευρώ. Μετά τη διακοπή... πίστωσης προς το Ελληνικό Δημόσιο και το τελεσίγραφο για καταβολή των οφειλομένων, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε εξόφληση πριν από μερικές ημέρες.


Το έγγραφο που απέστειλε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε όλες τις υπηρεσίες της χώρας και ζητά να αναζητηθούν αμέσως κατάλληλοι χώροι για την κατασκευή αστυνομικών πρατηρίων καυσίμων.

Μολονότι ο πρατηριούχος πήρε τα χρήματά του, αρνήθηκε να συνεχίσει τη συνεργασία του με την Αστυνομία, με αποτέλεσμα για περίπου 5 ημέρες τα περιπολικά να φουλάρουν με χρήματα των αστυνομικών, ώσπου να συναφθεί νέα σύμβαση με άλλο πρατήριο.

Αν δεν έβαζαν οι αστυνομικοί το χέρι στην τσέπη, τα περιπολικά θα έμεναν ακινητοποιημένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών του κοσμοπολίτικου νησιού, ενώ ανυπολόγιστες θα ήταν οι συνέπειες για τον τουρισμό της χώρας από τυχόν περιστατικό.

Δραματική είναι η κατάσταση και σε Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο και Ανδρο, με τους πρατηριούχους να έχουν φτάσει στα όριά τους. Δεν έχουν κινηθεί ακόμα κατά του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά παραμένει άγνωστο για πόσο ακόμα θα συνεχίσουν να παρέχουν καύσιμα στα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. Η Ανδρος αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το νέο «κανόνι» έσκασε στο Γαύριο. Ο βενζινοπώλης έχει διαμηνύσει στην αστυνομική υπηρεσία του νησιού ότι θα κλείσει τη στρόφιγγα και ζητά την εξόφλησή του.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με κατεπείγον έγγραφο που έχει αποστείλει σε όλες τις υπηρεσίες της χώρας και δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής», αναγνωρίζει το μεγάλο πρόβλημα των καυσίμων και της έλλειψης οικονομικών πόρων και ζητά να αναζητηθούν αμέσως κατάλληλοι χώροι για την κατασκευή αστυνομικών πρατηρίων καυσίμων που θα τροφοδοτούνται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (Γ.Ε.Σ.). Μέχρι τις 10 Ιουλίου οι Γενικές Περιφερειακές και Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας θα πρέπει να έχουν υποβάλει αποτελέσματα. Ωστόσο, εξαιτίας της μεγάλης χρονικής διάρκειας που απαιτείται για την αποπληρωμή των τιμολογίων της ΕΛ.ΑΣ., έχει δημιουργηθεί και κλίμα δυσπιστίας στους προμηθευτές καυσίμων, οι οποίοι αρνούνται να υπογράψουν νέα συμβόλαια με την Αστυνομία.

Ολα τα παραπάνω θέματα αναφέρονται και στην επίμαχη κατεπείγουσα διαταγή της ΕΛ.ΑΣ. «Κατόπιν σχετικού ελέγχου που διενήργησε η υπηρεσία μας διαπιστώθηκε ότι λόγω της κρίσιμης δημοσιονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα μας υφίσταται δυσχέρεια στην προμήθεια καυσίμων κίνησης των υπηρεσιακών οχημάτων από το ελεύθερο εμπόριο, η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων προβλημάτων και στην απροθυμία των προμηθευτών να συνεργαστούν με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες» αναγράφεται στο έγγραφο.

Προμηθευτής ο Ελληνικός Στρατός
Η λύση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι η δημιουργία ιδιόκτητων πρατηρίων καυσίμων με προμηθευτή τον Ελληνικό Στρατό και ένστολους βενζινοπώλες.

«Προς τον σκοπό αντιμετώπισης του ανακύψαντος προβλήματος και προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα κατασκευής πρατηρίων καυσίμων, με αποκλειστική χρήση από την Ελληνική Αστυνομία ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η άμεση και απρόσκοπτη τροφοδοσία των υπηρεσιακών μας οχημάτων όσο και η ανεξαρτησία των Υπηρεσιών μας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα και το κόστος προμήθειας των υγρών καυσίμων από το ελεύθερο εμπόριο, παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων που δύνανται να παραχωρηθούν δωρεάν προς χρήση στην Ελληνική Αστυνομία από διάφορους φορείς (Δήμους, Στρατόπεδα ιδιοκτησίας ΥΠΕΘΑ) ή που έχουν ήδη παραχωρηθεί, προκειμένου να δημιουργηθούν στον περιβάλλοντα χώρο αυτών πρατήρια καυσίμων» αναφέρεται στη διαταγή.

Φόβοι για τα χειρότερα
Το «Εθνος της Κυριακής» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων και μέλος του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ Βαγγέλη Κεφάλα, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα καύσιμα στα νησιά και δήλωσε: «Υπήρξε ένα πρόβλημα στο Α.Τ. Σαντορίνης, το οποίο όμως προσωρινά ξεπεράστηκε, πλην όμως φοβούμαστε ότι μπορεί να ζήσουμε χειρότερες καταστάσεις και στα άλλα νησιά και να κληθούμε στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου να πληρώνουμε από την τσέπη μας τα καύσιμα των οχημάτων προκειμένου να μη μείνει χωρίς αστυνόμευση κανένα νησί και οι επισκέπτες αυτών. Εύχομαι να μη ζήσουμε τέτοια περιστατικά, που δεν θα μπορούμε να κινήσουμε τα οχήματά μας τη θερινή περίοδο».

Στην περίπτωση που κοπεί η προμήθεια καυσίμων στα οχήματα της Αστυνομίας, αυτό θα σημαίνει την «παράλυση» των αστυνομικών δυνάμεων και την αδυναμία ανταπόκρισης σε συμβάντα. Ομως το κενό στην αστυνόμευση δεν θα είναι η μόνη παρενέργεια, αφού δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο να εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία κατά της χώρας μας, όπως εξηγεί τουριστικός παράγοντας της Μυκόνου.

Μάλιστα, από τις αρχές Ιουλίου θα αυξηθούν κατακόρυφα οι ανάγκες για καύσιμα από τις αστυνομικές δυνάμεις των νησιών.

Και αυτό γιατί θα ενεργοποιηθούν οι ομάδες ΔΙΑΣ που θα ξεκινήσουν σε Σαντορίνη, Πάρο, Μύκονο, Σύρο, Μήλο, Νάξο και Ιο. Ειδικά οι μοτοσικλετιστές της Αστυνομίας πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες στα νησιά για την αντιμετώπιση των συμβάντων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, ενώ ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά οι μήνες που «βουλιάζουν» τα νησιά από τουρίστες και κατ' επέκταση αυξάνονται και οι ανάγκες αστυνόμευσης και επιβολής μέτρων της Τροχαίας.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
astynomiko@pegasus.gr
Πηγή ➤ ethnos.gr
 


Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου