ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ - "Περί Ειδικών Φρουρών και Συνοριοφυλάκων".

elas-lyste.blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤Αρθρο καταπέλτης του αντιπροέδρου της Π.Ο.ΑΣ.Υ. για τους Ειδικούς Φρουρούς και τους Συνοριοφύλακες..

Με όλο το σεβασμό που τρέφω στα πρόσωπα και το ρόλο των Ειδικών Φρουρών, αλλά και των Συνοριακών Φυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας...

οφείλω να καταθέσω με παρρησία και διάθεση εποικοδομητικού διαλόγου τον έντονο προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί στο χώρο μας εδώ και αρκετό καιρό.

Εξ αρχής επισημαίνω ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά μείζον ζήτημα αξιόπιστης λειτουργίας του συνόλου της αστυνομίας στη χώρα μας.

Τόσο οι Ειδικοί Φρουροί όσο και οι Συνοριακοί Φύλακες, προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους, ανάλογα με τις αρμοδιότητες και τις θέσεις που καλύπτουν, όπως κατά καιρούς αποφασίστηκε από τις πολιτικές ηγεσίες, μη λαμβάνοντας υπόψη είτε επί μέρους υπηρεσιακές ενστάσεις είτε τις απόλυτες, κάποιες φορές, αντιρρήσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Η αλήθεια είναι ότι μετά από πολλά χρόνια, η πολιτεία αντελήφθη ότι η πολλών κατηγοριών ύπαρξη και λειτουργία αστυνομικού προσωπικού δεν είχε επιφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και επιχείρησε να απαντήσει στα προβλήματα που είχαν ανακύψει, με τη λεγόμενη «ομογενοποίηση» το 2008.

Αυτές τις μέρες μάλιστα, περίπου 2.000 Ειδικοί Φρουροί αστυφυλακοποίηθηκαν ενώ οι Συνοριακοί Φύλακες έχουν προ πολλού ενσωματωθεί στην αστυνομική μας πραγματικότητα, ενεργώντας με ζήλο και αυταπάρνηση τα καθήκοντά τους.

Επίσης, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ισχύει ο διαχωρισμός αστυφύλακας-ειδικός φρουρός,διότι ασκούν τα ίδια σχεδόν καθήκοντα στον ίδιο χώρο, με τους ίδιους κινδύνους, δίπλα-δίπλα και είναι ομογενοποιημένοι στην πράξη, αλλά και στη συνείδηση των πολιτών, που δεν  αναγνωρίζουν καμία μεταξύ τους διάκριση.

Λαμβάνοντας όμως σοβαρά υπόψη τις προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος για τον ριζικό εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας με όρους κοινωνίας και με βάση επιστημονικά αποδεκτούς όρους για τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών ασφαλείας στην ελληνική κοινωνία και τον πολίτη, δεν μπορούμε παρά να μην απαιτούμε την επιτάχυνση των διαδικασιών αυτών, πράγμα που έχει αποτυπωθεί π.χ. και στην υπ’ αριθμ.013 από 18-2-2014 ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.

Αυτό σημαίνει, μελέτη των προτεινόμενων αλλαγών τόσο στο οργανωτικό κομμάτι όσο και στο βασικότερο που είναι οι προσλήψεις και η εκπαίδευση νέων αστυφυλάκων, μέσω των πανελληνίων εξετάσεων.

Η Ελληνική Αστυνομία χρειάζεται νέο αίμα και το χρειάζεται τώρα, για να είναι σε θέση να ξεδιπλώσει τα επόμενα χρόνια τις ικανότητές της, χωρίς πια άλλες προσλήψεις αστυνομικών διαφόρων κατηγοριών.

Αν η νέα Κυβέρνηση ακολουθήσει την «πεπατημένη» των εμβαλωματικών λύσεων χάριν εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης με επικοινωνιακά τεχνάσματα, παρεκκλίνοντας από το πρόγραμμά της, θα δημιουργηθεί νέο έλλειμμα αστυνόμευσης, ενώ οι δυσλειτουργίες θα οξύνονται με τραγικά αποτελέσματα.

ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΚΛΕΙΝΩΝΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ, ΜΑ ΤΩΡΑ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ.

Μπαλάσκας Σταύρος
Αντιπρόεδρος Π.Ο.ΑΣ.Υ.



Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 σχόλια :

  1. Το εγκλημα θελει ανδρες για την παταξη του και οχι παιδαρελια 18 χρονων αστρατευτα. Την ΔΙ.ΑΣ την στελεχωσαν Ε.Φ και επανεφερε την ταξη στην ανεξελεγκτη αυξηση της εγκληματικοτητας. Τα προβληματα ειναι αλλα και σημαντικοτερα οπως 1,5 χρονος χωρις ΤΕΤΡΑ. Οσο αφορα την ομογενοποιηση κυριοτερο προβλημα ειναι που ορισμενοι δεν μπορουν να ασκησουν Ανακριτικα καθηκοντα (προβλημα στα τμηματα κυριοτερο) και οτι 2 ατομα με ιδια χρονολογια προσληψης παιρνουν διαφορετικα λεφτα επειδη ανηκουν σε διαφορετικα ταμεια. Ασχολησου με τιποτα ουσιατικο που φαγωθηκατε ορισμενοι με τους Ε.Φ και τους Συνοριοφυλακες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προς τον 1ο ανώνυμο
    μαλιστα, το εγκλημα λοιπόν για να καταπολεμηθεί θέλει ανδρες στρατευμένους που νομίζουν ότι η αστυνομία είναι στρατός...
    Λοιπόν πρός πληροφορήση σου στη διας υπάρχουν και άνθρωποι που έβαλαν την αστυνομία ως πρώτο στοχο στη ζωή τους και δεν κατέληξαν εκεί επειδή δεν τους βγήκε τιποτε άλλο στη πορεία,ακόμα οι προυστάμενοί σου στη διας είναι αστράτευτοι ως επί το πλήστον. Ξεχνάς ότι η αστυνομια είναι υπηρεσία στην οποία θα δηλώνεις παρών για 40 και βάλε (μάλλον ) χρόνια οπότε σταματα να καπίζεις σαν φουγαρο και να τρως τις 3 από τις 6 ώρες της υπηρεσίας και να μας αφηγήσε ιστοριούλες από το στρατό και καταλαβε ότι η αστυνομία δεν χρειαζεται μόνο τσαμποκάδες και μουσκουλα για να κάνει τη δουλεια της

    ΑπάντησηΔιαγραφή