Σ.Α. & Ε.Δ.: Υπολογίστε πόση σύνταξη θα πάρετε μετά τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό.



ΛΥΣΤΕ blog ➤ Μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή υπολογίζει τη σύνταξη με το νέο τρόπο υπολογισμού που ισχύει για όλους όσους θα διαγράφονται μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που κατέθεσε πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση. 

Αναρτήθηκε νέα σελίδα “Σύνταξη 2016”, η οποία επιχειρεί να ερμηνεύσει το νέο ασφαλιστικό νόμο και να εξάγει εξατομικευμένα αποτελέσματα.
Η πρώτη επιλογή (στρατός, αστυνομία κλπ) υπάρχει επειδή το επίδομα ειδ. απασχόλησης διαφέρει για στρατιωτικούς και σώματα ασφαλείας.
Από τη δεύτερη επιλογή “Προέλευση” εξαρτάται ο υπολογισμός των μισθολογικών προαγωγών με βάση τον εκάστοτε διοικητικό βαθμό.
Οι συνηθέστερες περιπτώσεις προαγωγών – μισθολογικής εξέλιξης που καλύπτει (επί του παρόντος) η σελίδα είναι οι εξής:
1. Σχ. Αξκών: Αξιωματικοί απόφοιτοι παραγωγικής σχολής (ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ, Σχολή Αξκων Αστυνομίας).
2. Σχ. Υπξκών: Υπαξιωματικοί απόφοιτοι παραγωγικής σχολής (ΣΜΥ, ΣΜΥΝ, ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, Αξκοί ΤΕΜΑ Αστυνομίας).
3. ΕΜΘ-ΠΣ-ΛΣ: ΕΜΘ (στρατιωτικοί), Πυροσβέστες και Λιμενοφύλακες ΜΗ παραγωγικής σχολής.
4. ΕΠΟΠ: Επαγγελματίες Οπλίτες (στρατιωτικοί).
5. Αστυφ.ΑΥ: Αστυφύλακες Ανακριτικοί Υπάλληλοι
6. Αστυφ.ΜΑΥ: Αστυφύλακες ΜΗ Ανακριτικοί Υπάλληλοι
Για τις επιλογές 3 ~ 6 οι μισθολογικές προαγωγές υπολογίζονται αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται η συμπλήρωση του πίνακα των βαθμολογικών προαγωγών (ο οποίος σε αυτές τις περιπτώσεις δεν λαμβάνεται υπόψη). 
1. Βασικές πληροφορίες – οδηγίες
Επειδή πλέον για την εξαγωγή της σύνταξης απαιτείται ο μέσος όρος αποδοχών μετά το 2002, η νέα σελίδα υπολογίζει αυτόματα τις μισθολογικές προαγωγές με βάση τα έτη ανά διοικητικό βαθμό που εισάγει ο ενδιαφερόμενος στον τρίτο πίνακα.
Οι ΕΜΘ & ΕΠΟΠ δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν τον πίνακα βαθμών, διότι οι μισθολογικές προαγωγές είναι ανεξάρτητες του φερόμενου βαθμού.
Για τους απόφοιτους παραγωγικών σχολών (Υπξκοί και Αξκοί), λαμβάνονται υπόψη οι συνηθέστερες περιπτώσεις και πιθανόν σε ακραίες περιπτώσεις πολύ γρήγορης ή πολύ αργής διοικητικής εξέλιξης να υπολογίζεται κάποιο έτος λανθασμένα.
Τέλος υπολογίζεται το ποσοστό χρονοεπιδόματος (ΕΧΥ) με βάση τα χρόνια υπηρεσίας, στο οποίο προσμετράει και η θητεία εάν υπάρχει.
2. Ημερομηνίες προαγωγών
Προκειμένου να μην γίνει πολύ περίπλοκη η συμπλήρωση των δεδομένων, τεκμαίρεται ότι όλες οι προαγωγές λαμβάνουν χώρα κατά την ημ/νία συμπλήρωσης ακέραιων ετών από την ημ/νία κατάταξης στη σχολή, ώστε να μην χρειάζεται η εισαγωγή ημερομηνιών.
Για τον ίδιο λόγο ο τελευταίος (αποστρατευτικός) βαθμός δεν μπορεί να ισχύσει μόνο για ένα μήνα αλλά θα ισχύσει για το δεκαδικό τμήμα του έτους μετά την τελευταία προαγωγή (πχ. για θητεία 28,75 ετών ο τελευταίος βαθμός θα υπολογιστεί για 0,75 έτη = 9 μήνες).
Οι ημερολογιακές διαφορές (σε 1~2 βαθμούς) έχουν ελάχιστο οικονομικό αντίκτυπο, διότι δεν μεταβάλλουν σημαντικά το μέσο όρο της 15ετίας.
Ενδεικτικά ο τυχόν λανθασμένος υπολογισμός ενός μισθολογικού βαθμού για ένα ολόκληρο έτος (πχ. μισθός Ταξιάρχου αντί Υποστρατήγου) οδηγεί σε διαφορά μέσου όρου αποδοχών περίπου 10 € και σε διαφορά σύνταξης περίπου 4 €, ενώ για μικρότερους βαθμούς η διαφορά είναι ακόμη μικρότερη!
Όταν ο πίνακας διοικητικών προαγωγών (τρίτος πίνακας) είναι σωστά συμπληρωμένος, τότε το σύνολο των ετών που εμφανίζεται δίπλα στον τελευταίο (αποστρατευτικό) βαθμό θα πρέπει να είναι ίσο με τα “Πραγματικά έτη” στον πρώτο πίνακα (και τα δύο με μπλε γραμματοσειρά).
3. Επανακαθορισμός παλαιών συντάξεων
Για όσους έχουν αποστρατευθεί κατά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, θα επανακαθοριστεί κάποια στιγμή η σύνταξή τους με τα νέα δεδομένα, αλλά τυχόν διαφορά με τις υπάρχουσες αποδοχές θα συνεχίσει να δίνεται ως “προσωπική διαφορά” για πάντα.
Όμως για τους παλιούς συνταξιούχους ο επανακαθορισμός της αναλογικής σύνταξης θα γίνει με βάση τον τελευταίο μισθό και όχι με βάση το μέσο όρο από το 2002. Υπάρχει σχετική πρόβλεψη στη σελίδα, ώστε εάν εισαχθεί ημ/νία διαγραφής πριν από 30-4-2016 για την εξαγωγή της σύνταξης χρησιμοποιείται ο τελευταίος μισθός, ενώ για διαγραφή μετά την 30-4-2016 χρησιμοποιείται ο μέσος όρος αποδοχών από το 2002.
4. Παλαιοί & νέοι ασφαλισμένοι
Με τον νέο ασφαλιστικό νόμο οι νέοι ασφαλισμένοι βγάζουν αρκετά μεγαλύτερη σύνταξη από έναν ομοιόβαθμο παλαιό ασφαλισμένο.
Ο λόγος είναι ότι για τους νέους ασφαλισμένους ως συντάξιμος μισθός λογίζεται το σύνολο των αποδοχών μαζί με όλα τα επιδόματα, ενώ οι συντάξιμες αποδοχές των παλαιών ασφαλισμένων είναι το άθροισμα [Β.Μ. + ΕΧΥ + 176 € + Ειδ. συνθηκών].
Βέβαια για το λόγο αυτό οι νέοι ασφαλισμένοι πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές σύνταξης από έναν παλαιό ασφαλισμένο, αφού αυτές υπολογίζονται πάντα ως 6,67% επί του συντάξιμου μισθού.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται εύκολα στη σελίδα “Μισθολόγιο 2016”, όπου αλλάζοντας μόνο το πεδίο “Ασφάλιση” (Προ 1992 ή Από 1993) και κρατώντας ίδια όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, αυξάνουν οι εισφορές για σύνταξη και φυσικά μειώνεται το τελικό πληρωτέο.
Άρα επιλέγοντας κάποιος “Ασφάλιση” –> ΝΕΟΣ, αυτόματα αλλάζουν (αυξάνονται) οι συντάξιμες αποδοχές όλων των ετών και ως αποτέλεσμα είναι αρκετά μεγαλύτερος ο μέσος όρος αποδοχών τελευταίας 15ετίας (από το 2002) και κατά συνέπεια αυξάνεται η αναλογική σύνταξη.
Λόγω αυτής της διαφοράς, μόνο οι νέοι ασφαλισμένοι θα πρέπει να συμπληρώσουν όλα τα πεδία του δεύτερου πίνακα (παιδιά, πρόσθετα επιδόματα κλπ), διότι για τα ποσά αυτά πληρώνονταν εισφορές και λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών.
5. Κατάργηση οικογενειακής παροχής Σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 1 καταργείται το επίδομα τέκνων:
“Επιδόματα τέκνων, για όσους συνταξιοδοτηθούν στο εξής με βάση τις διατάξεις του νόμου αυτού, καταβάλλονται βάσει των ρυθμίσεων του άρθρου Πρώτου, παράγραφος ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ2 του νόμου 4093/2012 και του άρθρου 40 του νόμου 4141/2013. Κάθε άλλη σχετική διάταξη καταργείται.”
Δηλαδή για αποχωρήσεις μετά την ψήφιση του νόμου καταργείται το ποσό πχ. των 70 € για 2 παιδιά και το μόνο που θα δίνεται είναι το επίδομα τέκνων ΟΓΑ που δίνεται με οικονομικά κριτήρια.
6. Εκκρεμότητες – Παραδοχές – Ασάφειες Nόμου
α. Πλασματικά έτη & 40ετία: Οι παλαιοί ασφαλισμένοι έχουν ανώτερο όριο θητείας τα 35 έτη, οπότε και αποστρατεύονται υποχρεωτικά.
Σύμφωνα με τον ΚΠΣΣ, όλα τα πλασματικά έτη (5ετία, εξάμηνα κλπ) προσμετρώνται για την προσαύξηση της σύνταξης μόνο μέχρι τη συμπλήρωση του μέγιστου ορίου των 35 συντάξιμων ετών. Μόνο εάν κάποιος υπηρετήσει πάνω από 35 έτη, τότε το ανώτατο όριο αυξάνει σε 40 πραγματικάέτη.
Πχ. κάποιος με 33 έτη υπηρεσίας και μάχιμη πενταετία δικαιούται το μέγιστο όριο των 35 συντάξιμων ετών (και όχι 33+5=38).
Με 37 πραγματικά χρόνια και μάχιμη 5ετία μετρούν και τα 37 πραγματικά έτη ως συντάξιμα, αλλά δεν μετράει καθόλου η 5ετία.
Όμως σε όσους εμπίπτουν στην 40ετία, λογικά το ανωτέρω όριο θα πρέπει να αυξηθεί από 35 σε 40 συντάξιμα έτη.
Βέβαια για να ισχύσει η παραπάνω αύξηση των μέγιστων συντάξιμων ετών (από 35 σε 40) θα πρέπει να αλλάξει κατάλληλα ο ΚΠΣΣ.
Αυτή τη στιγμή η σελίδα “Σύνταξη 2016” προβλέπει όριο 35 συντάξιμων ετών για όσους εμπίπτουν στην 35ετία και αύξησα αυθαίρετα το μέγιστο όριο σε 40 έτη μόνο για όσους δεν θεμελίωσαν μέχρι 31-12-2014 (υποχρεωτική 40ετία), εκτιμώντας ότι τουλάχιστον για αυτούς θα αλλάξει η σχετική πρόβλεψη του νόμου.
β. Έτη Κονδύλη: Όταν προστίθενται τα έτη Κονδύλη στους αξκούς εξ’ υπξκών, κανονικά μειώνεται ο τελευταίος μισθολογικός βαθμός κατά μία τάξη μεγέθους (ένα μισθολογικό κλιμάκιο παρακάτω), σύμφωνα με τον πίνακα της ερώτησης 2.4 στις FAQ.
Επειδή πλέον για τη σύνταξη προσμετρά ο μέσος όρος αποδοχών μετά το 2002 και όχι ο τελευταίος μισθός, χωρίς επίσημες διευκρινίσεις δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί πως ακριβώς (ή ακόμη και εάν) θα εφαρμόζονται το έτη Κονδύλη.
Για την ώρα ή σελίδα προσαυξάνει με τα έτη Κονδύλη την συντάξιμη υπηρεσία κατά 3 έτη, χωρίς αλλαγή του μισθολογικού βαθμού.
Σίγουρα θα απαιτηθεί έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για τα έτη Κονδύλη, οπότε μέχρι τότε ο σχετικός υπολογισμός είναι αυθαίρετος.
γ. Προϋπηρεσία ΙΚΑ: Με το νέο ασφαλιστικό, τα ένσημα ΙΚΑ χρησιμοποιούνται ως συντάξιμα για την παροχή σύνταξης από τον υπεύθυνο ασφαλιστικό φορέα (ΙΚΑ), στην ηλικία που προβλέπεται από τον φορέα αυτόν, όπως ισχύει και σήμερα.
Δεν είναι εντελώς σαφές όμως εάν τα έτη ΙΚΑ μετρούν για την προσαύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης, δηλαδή εάν προστίθενται στα έτη υπηρεσίας και προσαυξάνουν τα συντάξιμα έτη για τον υπολογισμό της σύνταξης από το δημόσιο.
Για το λόγο αυτό δεν προστέθηκε πεδίο “ΙΚΑ“, μέχρι να υπάρξει σχετική επεξήγηση ή περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.
δ. Αναγνώριση πλασματικού χρόνου: Στη σελίδα υπολογίζονται όλες οι εισφορές αναγνώρισης ξεχωριστά για κάθε πρόσθετη συντάξιμη περίοδο που επιλέγετε (θητεία, ΑΕΙ, μάχιμη 5ετία, διπλά εξάμηνα).
Σύμφωνα με το άρθρο 15.1.β του νέου ασφαλιστικού νόμου, προβλέπεται ότι για αναγνωρίσεις που θα γίνουν μετά την ψήφιση του νόμου το κόστος τριπλασιάζεται (από 6,67% γίνεται 20% του συντάξιμου μισθού), διότι ο ενδιαφερόμενος υποχρεώνεται πλέον να πληρώσει και τις εισφορές του εργοδότη (τις οποίες πριν έδινε το κράτος ως εργοδότης).
Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 15.1.γ, όσες αναγνωρίσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ακόμη η εξόφλησή τους, συνεχίζουν να πληρώνονται με τις προηγούμενες διατάξεις (εισφορά 6,67%), οπότε όσοι υπάγονται σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να αγνοήσουν τα αυξημένα ποσά που υπολογίζονται στη σελίδα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αναγνώριση 5ετίας για έναν ΕΜΘ νέο ασφαλισμένο με 30 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας κοστίζει πλέον 29.000 € και προκαλεί αύξηση της μικτής σύνταξης κατά 145 €, δηλαδή η απόσβεση γίνεται σε 29.000 / 145 = 200 μήνες = 16,5 έτη περίπου.
Η προβλεπόμενη έκπτωση 15% για άμεση εξόφληση των εισφορών είναι δώρο – άδωρο, αφού χρειάζεται περίπου το μισό εφάπαξ για την εξόφληση!
ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Σύμφωνα με αυτό το σχόλιο του συναδέλφου Κώστα:http://enstoloi.net/astynomia/comment-page-78/#comment-27478
και του συναδέλφου Δημήτρη εδώ: http://enstoloi.net/stratos/comment-page-104/#comment-27563
προφορικά το ΓΛΚ ενημέρωσε ότι για αιτήσεις αναγνώρισης χρόνου που θα λάβουν αριθμό πρωτοκόλλου πριν την ψήφιση του νόμου, τότε θα ισχύσει για την αναγνώριση ο προηγούμενος μειωμένος συντελεστής εισφορών (6,67% αντί για 20%).
Οι απόστρατοι που επιθυμούν αναγνώριση πλασματικού χρόνου (θητεία, μάχιμη 5ετία ή ΑΕΙ/ΤΕΙ) θα πρέπει να απευθυνθούν στο ΓΛΚ. Όσοι δεν διαμένουν στην Αθήνα, μπορούν να απευθυνθούν στα τοπικά Παραρτήματα του ΓΛΚ (ΥΔΕ) στις πρωτεύουσες των νομών, κατάλογο των οποίων μπορείτε να βρείτε μόνο στη σελίδα “Σύνδεσμοι”.
Οι εν ενεργεία θα πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες διευθύνσεις της υπηρεσίας τους για περαιτέρω πληροφορίες (εάν υπάρχουν).
Αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτε σίγουρο ή οριστικό για το θέμα (ο νόμος δεν ψηφίστηκε ακόμη), αλλά είναι μία ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους να προσπαθήσουν να γλυτώσουν την αύξηση στις εισφορές.

Πηγή ➤ enstoloi.net/

Share on Google Plus

Lorentzo

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου